Genel Bilgi

Adana; Türkiye’nin güneyinde Doğu Akdeniz’de yer almaktadır. 14.000 kilometrekarelik büyüklüğe sahip olan şehir, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin üzerinde kurulmuştur. 2,2 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin altıncı büyük kentidir. Toros dağlarının eteklerinde bulunan kent, coğrafi ve kültürel bir bölge olan Çukurova’nın merkezinde yer almaktadır. Bu kapsamda Adana, hinterlandıyla birlikte yaklaşık 7,2 milyonluk bir pazarın da merkezinde bulunmaktadır. Güneyinde yer alan Akdeniz’e 160 kilometre sahili olan ilde, Akdeniz iklimi özelliklerini göstermektedir.

Adana, güçlü nehir ve barajları sayesinde sahip olduğu verimli toprakları ve üzerinden geçen ticaret yolları ile tarih boyunca üretim alanında önemli bir çekim merkezi olmuştur. Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’ne göre Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra potansiyel metropol bölge olarak sadece Çukurova belirlenmiştir.

Adana, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayileşen bölgelerinden biridir. Dünyanın en verimli ovalarından birisi olan Çukurova’daki ürün zenginliği ve hammaddeye yakınlık sanayileşmeyi de beraberinde getirmiştir. 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra Adana’nın bereketli topraklarında pamuk üretimi hızla gelişmeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak Türkiye’nin ilkleri arasında sayılabilecek çırçır ve tekstil fabrikaları açılmıştır. Cumhuriyet tarihindeki ilk uluslararası fuar olan ‘Tarım Fuarı’ 1924 yılında Adana’da gerçekleştirilmiştir ve ilk özel bankalar da Adana’da kurulmuştur.

Adana’da günümüzde yaklaşık 40.000 firma faaliyet göstermektedir. Adana’nın ihracatı son 10 yıllık dönemde %76 artarak 2 milyar dolara yükselmiştir. 2018 ithalat rakamı 2,26 milyar dolar olup toplam dış ticaret hacmi 4 milyar doları geçmektedir. Orta Doğu’ya yakınlığı nedeniyle yabancı firmalar için de ilgi odağı olan kentte 386 doğrudan yabancı yatırımcı bulunmaktadır.

Adana’da 539 bin hektar tarım alanı bulunmaktadır. 7,7 milyar TL’lik tarımsal üretim değerine sahip Adana; narenciye, mısır, karpuz, soya, yerfıstığı, ayçiçeği, pamuk, bal üretiminde Türkiye çapında öncüdür. Ayrıca son 10 yıllık dönemde su ürünleri önemli bir gelişim göstermiştir. Toplam imalat sanayi istihdamının %16’sı gıda ve içecek imalat sektöründedir. Son yıllarda tarım ve gıda sektörünün şehrin toplam ihracatına katkısı %27’dir. Adana’da yaklaşık 4.000 adet restoran ve 1.000 adet sokak lezzeti satıcısı bulunmaktadır. Bu kapsamda Adana ekonomisinin yapı taşlarını tarım, gıda ve yiyecek-içecek sektörleri oluşturmaktadır. Bu sektörlerin öncülüğü gastronomi alanında yenilikçi gelişmeler adına şehre önemli katkılar sağlamaktadır.

Adana’da 100’e yakın otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde toplam 11.500 yatak potansiyeli vardır. Adana’ya 2018 yılında 1 milyon 200 bin civarında yerli ve yabancı turist gelmiştir. Bunun dışında sağlığına kavuşmak veya sağlığını geliştirmek için Adana’da ki hastanelere Sağlık Turizmi amacıyla 3711 kişi gelmiştir. Tüm turizm gelirleri dikkate alındığında Adana’nın 2018 yılı toplam turizm geliri 278 milyon dolar civarındadır.

Adana, 2 üniversitesinde bulunan 60.000 öğrencisi ve 1,1 milyonluk işgücü kapasitesi ile önemli bir insan kaynağı havuzuna sahiptir.